4-ти въззивен състав - в.н.ч.д. №486/2018г. образувано по реда на чл.65, ал. 8 НПКпо въззивни частни жалби на обвиняемите

 Апелативният специализиран наказателен съд, 4-ти въззивен състав, потвърди определението на СНС по нчд № 3581/2018 г., с което по отношение на обвиняемите Д. Б. и П. С. е отказано изменение на мерките им за неотклонение от „задържане под стража“ в по-леки.

Въззивният съдебен състав счете, че продължава да е налице обосновано предположение обвиняемите да са извършили престъплението, за което са обвинени (по чл. 321, ал.3, т.2, вр. ал.2 от НК), както и висок риск от извършване на престъпление, ако бъдат изменени мерките им за неотклонение от „задържане под стража“ в по-леки.

По делото ритмично се извършват следствени действия.

 

 

2-ри въззивен състав - в.н.ч.д. №488/2018г. образувано по реда на чл.65, ал. 8 НПКпо частен протест на Специализирана прокуратура

 Апелативният специализиран наказателен съд, 2-ри въззивен състав, отмени определението на СНС по нчд № 3423/2018 г., с което е изменена мярката за неотклонение на обвиняемия М. С. от „задържане под стража“ в „домашен арест“, като остави без уважение искането на обвиняемия за изменение на мярката му за неотклонение „задържане под стража“.

 Въззивният съдебен състав счете, че има обосновано предположение за двете престъпление, в които е упрекнат обвиняемия:

             - по чл. 321 ал. 3 вр. ал. 2 НК

            - по чл. 206 ал. 3 вр. чл. 20 ал. 4 НК.

 Продължава да е налице опасност от извършване на престъпление в случай на изменение на мярката за неотклонение „задържане под стража“, която е изпълнявана спрямо обвиняемия малко над 3 месеца.